تفاوت یوزپلنگ آسیایی و آفریقایی

تفاوت یوزپلنگ آسیایی و آفریقایی به گزارش خرید و فروش حیوان خانگی، لرستان استادیار دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه لرستان اظهار داشت: یوز پلنگ آسیایی در مقایسه با یوز آفریقایی یال های بلندتر و پوشش ضخیم تری دارد و الگوی خال های یوزها باهم متفاوت هستند. یوزها در طبقه بندی کنوانسیون تجارت بین المللی گیاهان و جانوران وحشی «CITES» جزو حیوانات ضمیمه ای است.


نوید زمانی در مراسم بررسی وضعیت یوزپلنگ آسیایی «حفاظت مشارکتی، فرصت ها و تهدیدها» که بمناسبت روز جهانی یوزپلنگ در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه لرستان برگزار شد، بیان نمود: در سراسر جهان یوزپلنگ آسیایی را به نام ایران می شناسند چونکه نسل آن در دیگر کشورهای آسیا منقرض شده و تنها جمعیت یوزپلنگ آسیایی جمعیت موجود در ایران است و درصورتیکه برای بقا و حفظ این گونه پرارزش کاری نشود این جانور هم منقرض خواهد شد.
وی با تاکید براینکه این گونه در بحران انقراض قرار دارد و الان کمتر از ۳۰ قلاده در ایران داریم و برای صیانت از این گونه چتری نیازمند همکاری جوامع محلی، دوستداران محیط زیست و... هستیم، افزود: حالا در افریقا ۶۰۰۰ قلاده یوز پلنگ وجود دارد و تفاوت این گونه با پلنگ در خط اشکی است که یوزها وجود دارد، یوز پلنگ بدنی کشیده تر دارد و تا ۱۱۰ کیلومتر می تواند بدود و یکی از کارکردهای شناسایی این گونه نحوه شکارش است.



یوز پلنگ ایرانی جزو حیوانات در بحران انقراض «CR» است
این استادیار محیط زیست و حیات وحش با اشاره به اینکه یوز پلنگ آسیایی در مقایسه با یوز آفریقایی یال های بلندتر و پوشش ضخیم تری دارد و الگوی خال های یوزها باهم متفاوت هستند، اظهار نمود: برپایه لیست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت «IUCN» یوز پلنگ ایرانی جزو حیوانات در بحران انقراض «CR» است که در طبقه بندی کنوانسیون تجارت بین المللی گیاهان و جانوران وحشی «CITES» جزو حیوانات در معرض نابودی (ضمیمه ای) است.
زمانی با اشاره به اینکه برپایه بررسی های صورت گرفته مرور منابع موجود و گفتگو با افراد خبره و با تجربه حضور یوزپلنگ آسیایی در میانه دهه ۱۳۵۰ شمسی در ۴۴ منطقه مستقل از سراسر کشور با وسعت بیشتر از ۱۲ میلیون هکتار قطعی است، اضافه کرد: شکار یوزپلنگ و طعمه های آن و تخریب زیستگاه هایش در کشور سبب شده که وسعت پراکنش قطعی آن رفته رفته بشدت کاهش پیدا کند به طوریکه در سال ۸۰ حضور یوزپلنگ تنها در پنج منطقه با وسعتی در حدود کمتر از چهار میلیون هکتار اثبات شده است.



در غرب کشور اثری از زیستگاه یوز پلنگ مشاهده نشده است
وی افزود: عرض آشیان اکولوژیک این جانور کوچک است و برپایه پروژه یوز پلنگ که در سال ۱۳۸۰ انجام شده در غرب کشور اثری از زیستگاه یوز پلنگ مشاهده نشده است؛ بر مبنای تصویر یوزپلنگ، آثار و علایم تایید شده، تصویر یوزپلنگ شکار شده و رد پای تایید شده، لاشه یوزپلنگ زیستگاه قطعی آن در در مرکز و شرق و در مناطقی نظیر میاندشت، عباس آباد، بهکده رضوی، کالمند، رفسنجان، سیاهکوه، بهاباد و آرسک دامغان دیده شده است
عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان اظهار نمود: تراکم یوز پلنگ در ایران خیلی بسیار کم است و گسترده خانگی آن در ایران بیشتر یوز آفریقایی است؛ قلمرو یوز پلنگ ایرانی شش برابر یوز پلنگ آفریقایی است.
زمانی ضمن اشاره به این که یوز پلنگ ایرانی در دشت های کشور صدمه پذیر شده و به کوهپایه ها آمده است، خاطرنشان کرد: نمی توان با قاطعیت اظهار نمود که این جانور در گذشته اصلاً قوچ و میش شکار نمی کرده است، شاید بهتر باشد این طور نتیجه گیری کرد که یوزپلنگ بقای خویش را در ایران مرهون توانایی اش در شکار هرگونه آهو و گوسفند وحشی می داند چونکه اگر این جانور از گذشته اصلاً قادر به صید شکارهای کوهزی نبود نمی توانست امروز خویش را در تپه ماهورها زیستگاه های کوهستانی در مناطق کویری کشور همچنان حفظ کند.



مشاهده یوزپلنگ ایرانی در تمامی مناطق بخصوص مناطق تپه ماهوری و کوهستانی
این استادیار محیط زیست و حیات وحش بیان نمود: الان از میان زیستگاه های قطعی و مورد بررسی قرار گرفته یوزپلنگ در کشور، این گونه در تمامی مناطق بخصوص مناطق تپه ماهوری و کوهستانی دیده می شود و به غیر از پناهگاه حیات وحش میاندشت و تا حدی منطقه شکار ممنوع دهکده رضوی که بنا به اقتضای شرایط طبیعی و توپوگرافی آن، این جانور تنها در دشت ها و تپه ماهورهایی میان آنها زندگی می کند و از تنها سمدار بزرگ جثه موجود در این مناطق یعنی آهوی ایرانی تغذیه می کند.
وی تصریح کرد: زیستگاه های یوزپلنگ ایرانی بخش قابل توجهی از فعالیتهای زیستی و شکار جانور در مناطق کوهستانی و دارای عوارض توپوگرافی سخت متمرکز شده و سمداران کوهزی بخش غیرقابل انکاری از رژیم غذایی این جانور را می سازند.
زمانی افزود: پنج زیستگاه اصلی این جانور پارک ملی و منطقه حفاظت شده کویر، پارک ملی، پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده توران، منطقه حفاظت شده کوه بافق و پناهگاه های حیات وحش دره انجیر و نای بندان هستند



قوچ ومیش بخش عمده نیاز غذایی یوزپلنگ را تشکیل می دهد
عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان خاطرنشان کرد: بررسی گونه های قابل شکار یوزپلنگ نشان داده است که قوچ و میش در چهار زیستگاه مورد بررسی بیشتر از سایر گونه ها در نزدیکی یوزپلنگ ها مشاهده شده است و در اغلب مناطق قوچ ومیش بخش عمده نیاز غذایی یوزپلنگ را تشکیل می دهد؛ البته کل و بز هم طعمه دیگری است که در اغلب مناطق مورد استفاده یوز قرار گرفته است.
وی اظهار داشت: آهوان هم با عنایت به این که کمترین تراکم را دارند همچنان درصدی از غذای یوزپلنگ را به خود اختصاص داده و جبیر یقیناً برای این طعمه خار مفید خواهد بود.
این استادیار محیط زیست و حیات وحش خاطرنشان کرد: یوزپلنگ برای بقای خود به پستانداران بزرگ جثه نیاز مبرم دارد و جانوران کوچکتر تنها بخش کوچکی از نیاز این گونه را تأمین می کنند مگر آن که یوزپلنگ در شرایط اضطراری قرار داشته باشد که با کاهش جمعیت طعمه های مورد علاقه خود چاره ای جز گرفتن جانوران کوچکتر برای آن باقی نمانده باشد.




منبع:

1403/09/13
14:06:52
5.0 / 5
7
تگهای خبر: آب , انقراض , حفاظت , حیات وحش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
خرید و فروش حیوان خانگی خرید و فروش حیوان خانگی
petfind.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خرید و فروش حیوان خانگی محفوظ است

خرید و فروش حیوان خانگی

انواع حیوانات خانگی و لوازم و خوراک