كرمان ایستاده در غبار

كرمان ایستاده در غبار خرید و فروش حیوان خانگی: كرمان - خشكسالی های دهه های گذشته و برداشت بی رویه آب از منابع سطحی و زیرزمینی در كنار 4.7 میلیون هكتار زمین بیابانی كه زیر تاثیر فرسایش جریان های بادی قرار دارد، كرمان را به استانی ایستاده در غبار تبدیل نموده است.


به گزارش خرید و فروش حیوان خانگی به نقل از ایرنا، در حالی پدیده خشكسالی سال ها مناطق مختلف كشور همچون استان كویری كرمان را تهدید می كند برخی نقاط این استان مانند شرق كرمان بیش از سایر مناطق درگیر معضل توفان شن، حركت شن های روان و بروز پدیده ریزگردها و البته تهدید «زیست» است.
خشكسالی های چند ساله اخیر و از بین رفتن پوشش گیاهی باعث تشدید بروز پدیده ریزگردها در شرق استان كرمان بخصوص شهرستان ریگان شده چنانچه ریزگردها و توفان شن 16 روستای ریگان را خالی از سكنه و 50 روستای دیگر این شهرستان را در محاصره شن های روان قرار داده است.
خشكسالی های پیاپی و از بین رفتن پوشش گیاهی با وجود توفان شدید و بادهای موسمی و 120 روزه در شرق كرمان باعث حركت شن های روان و بروز پدیده ریزگردها در شهرستان های ریگان، فهرج و نرماشیر بعنوان كانون بحران فرسایش بادی استان شده است.
پر واضح است كه منشا ریزگردها در ریگان بیابان های اطراف این شهرستان است و مسئولان برای رفع این معضل تابحال اقدامات زیادی در زمینه مهار ریزگردها همچون مالچ پاشی، كاشت نهال و تولید بادشكن انجام داده اند كه به علت افزایش كانون های بحرانی در ریگان و البته شرق استان كرمان ناكافی است.
بروز توفان شن در شهرستان های شرقی و به تبع آن سایر شهرستان ها همچون كرمان افزون بر تهدید سلامت جامعه انسانی باعث وارد آمدن خسارت به زیرساخت های شهری و كشاورزی هم می گردد.
این سخن مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری استان كرمان كه 4.7 میلیون هكتار معادل 72 درصد از اراضی بیابانی این استان زیر تاثیر فرسایش بادی قرار دارد نكته ای قابل تامل است.
مهدی رجبی زاده اضافه كرد: 32 میلیون هكتار از زمین های كشور و 6.5 میلیون هكتار از زمین های استان كرمان بیابانی است.
وی تصریح كرد: 20 درصد بیابان های كشور در كرمان واقع است و 72 درصد از عرصه های بیابانی استان زیر تاثیر فرسایش بادی قرار دارد.
وی با تاكید بر اینكه مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی در استان خوزستان 700 هزار هكتار است، خاطرنشان كرد: استان كرمان بیشترین مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی را دارد اما بخش عمده ای از گرد و غبار چند روز اخیر كرمان و برخی شهرستان های این استان از كویر مركزی و بخش دیگری از استان های سمنان و اصفهان بوده كه باعث فعال شدن كانون های گرد و غبار در شرق استان كرمان هم شده است.
این مسئول ادامه داد: میانگین بارندگی بر مبنای متوسط دراز مدت در استان كرمان 125 میلی متر است در حالیكه این مقدار در كشور 240 میلی متر است بنابراین كرمان نصف میانگین بارندگی كشور را دارد.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری استان كرمان اظهار داشت: بهره برداری از منابع آبی، منابع طبیعی و غیره در اقلیم های خشك و فراخشك باید سازگار با اقلیم و به گونه ای باشد كه تعادل زیست محیطی حفظ شود.
وی با اشاره به تخریب های زیست محیطی و برداشت های بی رویه از منابع آبهای سطحی و زیرزمینی طی 40 سال قبل اظهار داشت: تعادل بهره برداری از منابع در استان كرمان و كشور بهم خورده است.
وی با اشاره به اینكه بحران های تغییر اقلیم كه جهان را در بر گرفته، كشور ایران و كرمان را هم متاثر كرده است ادامه داد: این مهم سبب شده بعضی از پارامترهای اقلیمی تغییر كند و تاثیرش در محیط زیست آشكار شود.
رجبی زاده اضافه كرد: در استان كرمان با پدیده كمی بارش مواجه هستیم كه نتیجه آن و تشدید بروز پدیده گرد و غبار است.
وی تصریح كرد: در سال زراعی 96 تا 97 تابحال 38.5 میلیمتر بارندگی را در استان كرمان شاهد بوده ایم كه این مقدار نسبت به سال زراعی قبل كه میانگین بارندگی 133 میلیمتر بوده 71 درصد كاهش داشته است.
رجبی زاده خاطرنشان كرد: كاهش بارندگی، رویش و زادآوری گیاهان مرتعی را می كاهد در نتیجه خاك از نظر غنای پوشش ضعیف و عاری از پوشش گیاهی می گردد بنابراین با وزش باد، گرد و غبار در هوا مشاهده می گردد.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری استان كرمان تصریح كرد: حدود 30 درصد پدیده گرد و غبار در استان كرمان و سایر نقاط كشور ناشی از تخریب های بشری و بهره برداری بی رویه از منابع آبی است و حدود 70 درصد این مقدار ناشی از پدیده های اقلیمی است.
رجبی زاده معتقد می باشد با شرایط كمبود بارش ها در كرمان در آینده تعداد روزهای غبار آلود بیش از مقدار كنونی خواهد بود.
وی اظهار داشت: البته برای حفاظت از كانون های زیستی باید عملیات حفاظتی، احیای منابع طبیعی و جلوگیری از تخریب و بهره برداری بی رویه از منابع در دستور كار قرار گیرد.
وی تصریح كرد: اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان كرمان حدود 50 سال فعالیت های مقابله ای با پدیده بیابانزایی را در دستور كار خود دارد و در همین راستا سال قبل پنج هزار هكتار عملیات نهال كاری در این استان انجام شده كه حدود 2 هزار هكتار از این مقدار در شرق استان بوده است.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری استان كرمان خاطرنشان كرد: 2 هزار و 500 هكتار اراضی شن زار سال قبل در شهرستان های ریگان و نرماشیر مالچ پاشی شده و ادامه این عملیات هم در سه هزار هكتار در شرق استان از اوایل مهر آغاز می گردد.
وی اضافه كرد: اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری بعنوان حافظ منابع طبیعی تمام تلاش خویش را با امكانات و اعتبارات موجود برای حفظ عرصه های منابع طبیعی انجام می دهد.
این مسئول تصریح كرد: زمانی گرد و غبار از سایر استانها وارد استان كرمان می گردد اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری این استان به تنهایی كاری نمی تواند انجام دهد.
وی ادامه داد: این در شرایطی است كه در حد امكانات و توان در حال مقابله هستیم اما هیج گاه نمی توانیم زمانی را اعلام نماییم كه دیگر شاهد پدیده گرد و غبار نباشیم زیرا این امر پدیده ای طبیعی است.
كرمان پنجشنبه هفته گذشته درگیر پدیده گرد و غبار با غلظت بالای خط اخطار و خطر بود به صورتی كه رسیدن غلظت گرد و غبار به 273 و درشتی 2.5 میكرون باعث تعطیلی ادارات شهر كرمان شد.
مدیركل حفاظت محیط زیست كرمان هم اذعان دارد 33.9 درصد از كانون ریزگردها و گرد و غبار كشور در این استان واقع است و 11 كانون گرد و غبار داخلی وجود دارد.
رضا جزینی زاده اضافه كرد: 25 درصد از كانون های گرد و غبار در منطقه تالاب جازموریان و 8.9 درصد از این كانون ها در شهرستان سیرجان و شهربابك با وجود رگه های معدنی قرار دارد.
وی خاطرنشان كرد: برای مقابله با ریزگردها شرح وظایف تمام دستگاه ها در كارگروه احیای تالاب جازموریان تعریف شده و این دستگاه ها باید برنامه های خویش را به منظور كاهش ریزگردها با منشا درون استانی و برون استانی انجام دهند.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان كرمان اظهار داشت: مابقی كانون ریزگردها همچون بادهای 120 روزه سیستان هم منشا كانون های گرد و غبار فرا استانی را دارد.
وی اضافه كرد: یكی از طریق های تثبیت شن های روان، حق آبه، مالچ پاشی و نهالكاری است و در صورت اقدام در این زمینه تا حدودی می توان جلوی فرسایش بادی و پیشروی ریزگردها را گرفت.
جزینی زاده عنوان كرد: برای كاهش ریزگردها و گرد و غبار كمیته ریزگردها در استانداری كرمان به ریاست استاندار تشكیل و نظرات تمام دستگاهها در این زمینه بررسی گردید و همینطور كارگروه ملی گرد و غبار در سازمان حفاظت از محیط زیست كشور تشكیل شده است.
وی ادامه داد: بعد از اظهار نظر مدیران تمام دستگاههای اجرایی عضو كارگروه، احیای تالاب جازموریان برای جلوگیری از ریزگردها در این منطقه مصوب شد.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان كرمان با اشاره به اینكه هرگونه دستكاری در طبیعت بدون استراتژی توسعه پایدار تهدیدی برای محیط زیست است اظهار داشت: با عنایت به پایش زیست محیطی استان كرمان توسط این اداره كل و هم افزایی استاندار كرمان با تمام دستگاهها و صاحبان صنایع و معادن، این استان هم اكنون به نقاط خوبی در بحث محیط زیست رسیده است.
وی اضافه كرد: استراتژی توسعه پایدار مورد نظر حفاظت محیط زیست كرمان اینگونه است كه هرگونه فعالیت اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی باید توجیه اقتصادی داشته باشد و همینطور در توسعه پایدار باید به سلامت مردم، محیط زیست و آیندگان توجه گردد.
جزینی زاده اظهار نمود: اگر مسائل زیست محیطی در توسعه پایدار لحاظ نشود این توسعه پایدار نیست بنابراین تمام فعالیت های كشور و استان كرمان با نگاه و روحیات زیست محیطی استاندار این استان، دولت تدبیر و امید و سیاست های ابلاغی رهبر معظم انقلاب به سران سه قوه، به سمت حداقل تخریب و آلودگی محیط زیست پیش می رود.
وی ادامه داد: اداره كل حفاظت محیط زیست استان كرمان با رویكرد و تعامل فرابخشی، تخریب و آلودگی محیط زیست را به حد صفر خواهد رساند.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان كرمان معتقد می باشد، برای حفاظت از محیط زیست باید بیش از گذشته به توانمندسازی جوامع با هدف جلب مشاركت های مردمی مبتنی بر آموزش گام برداریم زیرا اگر مشاركت مردم باشد نیازی به قوه قهریه و پرداخت هزینه های هنگفت برای جلوگیری از تخریب و آلودگی محیط زیست وجود ندارد.
وی با اشاره به اینكه اصل 50 قانون اساسی به صورت كامل وظیفه حفاظت از محیط زیست را بر عهده دستگاه ها و مردم قرار داده است اضافه كرد: اگر مشاركت مردمی نباشد با بهترین امكانات و عامرانه ترین قوانین به جایی نخواهیم رسید بنابراین همواره باید از خود شروع كرد.
سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری كرمان می گوید: 11 شهرستان این استان تحت تاثیر كانونهای بحران فرسایش بادی قرار دارد.
سید مصطفی آیت الهی موسوی با اشاره به تهدید ریگان توسط پدیده ریزگردها و توفان شن اضافه كرد: روند اجرای پروژه مالچ پاشی در شهرستان ریگان مطلوب است.
وی اظهار نمود: با اجرای طرح مالچ پاشی در شهرستان ریگان در آینده نزدیك شاهد كاهش پدیده ریزگردها در این شهرستان خواهیم بود.
سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری كرمان با اشاره به مهاجرت تعداد زیادی از روستاییان شهرستان های بم، نرماشیر، ریگان و فهرج طی سال های گذشته به علت توفان های شن و ریزگردها از این مناطق اظهار داشت: مهار بحران ریزگرد های شرق استان نیازمند عزم ملی است.
وی از تخصیص 70 درصد اعتبارات ملی برای طرح بیابان زدایی در كرمان اطلاع داد و اضافه كرد: 700 هكتار نهال كاری طرح كمربند سبز كرمان در دست اقدام است كه تابحال 40 درصد باعث مهار و بهبود بحران ریزگردها در این استان شده است.
وی وضعیت چهار شهرستان شرقی این استان را بحرانی اعلام نمود و اظهار داشت: زندگی اهالی این شهرستان ها در صورت تداوم ریزگردها با اختلال مواجه خواهد شد.
هر چند دولت تدبیر و امید با مالچ پاشی، افزایش حق آبه، نهالكاری بنگاه های صنعتی و معدنی اقدامات موثری برای جلوگیری از ریزگردها در استان كرمان انجام داده است اما بطور قطع پیشگیری از بروز افزایش غلظت گرد و غبار در استان كرمان تدابیر بیشتری را می طلبد.
اینكه منشاء حدود 33 درصد از گرد و غبار داخلی كشور مربوط به این استان است دلیل محكمی برای اجرای طرح هایی در جهت كاهش این پدیده توسط مسئولان امر است.
هر چند در سالها پیش از مالچ نفتی برای مقابله با فرسایش بادی استفاده می شد كه به دلایلی این طرح متوقف گردید اما سال 1396 دولت بودجه ای به میزان 320 میلیارد تومان برای عملیات مالچ پاشی در 6 استان كشور اختصاص داد.
طبق گفته مسئولان، مقرر شده امسال هم 320 میلیارد تومان از محل صندوق توسعه ملی، وزارت نفت مالچ مجانی در اختیار سازمان جنگل ها و مراتع دهد.
3029/ 5054


1397/03/09
18:03:36
5.0 / 5
5157
تگهای خبر: آب , آلودگی , اقلیم , پوشش گیاهی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۱
خرید و فروش حیوان خانگی خرید و فروش حیوان خانگی
petfind.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خرید و فروش حیوان خانگی محفوظ است

خرید و فروش حیوان خانگی

انواع حیوانات خانگی و لوازم و خوراک