مرحوم كردوانی:

آبخیزداری راهی برای جلوگیری از هدر رفت منابع آبی است

آبخیزداری راهی برای جلوگیری از هدر رفت منابع آبی است خرید و فروش حیوان خانگی: مرحوم پرفسور کردوانی معتقد بود که آبخیزداری از اقدامات موثر برای کنترل سیلاب است و برای مقابله با سیل سال 98 فقط کافی بود که در ارتفاعات آبخیزداری کنند.



به گزارش خرید و فروش حیوان خانگی به نقل از ایسنا مرحوم پرفسور کردوانی نظرات و دیدگاه های قابل توجهی درباره آبخیزداری و آبخوانداری داشت که به مرور آنها می پردازیم:

آبخیزداری از اقدامات موثر برای کنترل سیلاب است

انجام اقدامات آبخیزداری و آبخوان داری و حفظ و افزایش پوشش گیاهی در سطح حوضه های آبخیز بالادست به کنترل و کاهش سرعت سیلاب کمک می نماید. آبخیزداری یکی از موثرترین اقدامات برای کنترل سیلاب در حوضه های بالادست است، در پایین دست حوضه های آبخیز نیز باید بتوانیم سیل را کنترل نماییم. برای مقابله با سیل های سال ۱۳۹۸ فقط کافی بود تا در ارتفاعات آبخیزداری کنند یعنی در دامنه کوه دو کار اصلی انجام بدهند؛ اول این که جوی های عمود بر شیب راه اندازی کنند و دوم این که در رودهای کوچک، سدهای کوچک می ساختند که این اقدامات بر عهده وزارت کشاورزی و وزارت نیرو است. اگر این کارها انجام می شد، دیگر شاهد این همه خسارات نمی شدیم.

آبخیزداری سدها جدی گرفته شود

سیل در ارتفاعات بیشترین خسارت را وارد میکند چون پوشش گیاهی وجود ندارد. سیل موجب می شود تا عمر سدها کوتاه شود و چون از گل و لای پر شده اند و در نتیجه آب کمتری را ذخیره می کنند پس باید به جهت اینکه عمر سدها کوتاه نشود، راهکارهای لازم را اجرائی کرد. برای جلوگیری از این بحران، باید سه کار انجام شود؛ اول آبخیزداری، دوم ایجاد سد رسوبی و در نهایت شست وشوی هیدرولیک آب سدها. با انجام این موارد می توان از بحران ها جلوگیری کرد. سد دز ۲۰۲متر ارتفاع دارد و الان حدود ۹۰ متر آن گِل است و بنا بر این نمی تواند آب را در خود نگه دارد.

به دلیل تند بودن شیب کوه های ایران، اجرای درست طرح هایی چون آبخیزداری بسیار مهمست چونکه اگر این طرح به درستی اجرا نشود، هم منابع آبی و هم منابع خاک از بین می رود. ضمن این که عمر سدها نیز کوتاه می شود.

آبخیزداری، راهی برای جلوگیری از هدر رفت منابع آبی

برای صرفه جویی در منابع آبی و جلوگیری از هدررفت آن باید طرح هایی چون آبخیزداری عملیاتی شود اما متاسفانه به سبب اجرائی نشدن این طرح ها منابع آبی زیادی هدر می رود. نمونه این امر را می توان در بارندگی های اخیر(سال ۱۳۹۸) مشاهده کرد. به سبب اجرائی نشدن طرح های آبخیزداری و آگاهی ناکافی به آن آب ناشی از بارندگی ها هدر رفت.

طرح های آبخیزداری باید تداوم داشته باشد

طرح های آبخیزداری باید تداوم داشته باشد. در حقیقت مهندسان و کارشناسانی که طرح های آبخیزداری را اجرا می کنند باید آنرا ادامه دهند و آنرا مورد بررسی قرار دهند تا نتایج مطلوبی حاصل شود اما این اقدامات اجرائی نمی گردد.

علاوه بر آبخیزداری، آبخوانداری باید انجام شود

علاوه بر آبخیزداری در ارتفاعات طرح هایی چون آبخوانداری نیز باید اجرا شود. در محل هایی که تعداد بارندگی ها زیاد است باید آبخوانداری کرد این درحالیست که آبخوانداری در کشور به سبب واگذاری این طرح ها به شرکت های مهندسین مشاور به درستی صورت نمی گیرد.

به مرکز اطلاع رسانی سازمان جنگلها، پرویز کردوانی - جغرافیدان و پدر علم کویرشناسی علمی در ایران - شامگاه چهارشنبه (۲۷ مرداد) در سن ۹۰ سالگی درگذشت.





منبع:

1400/06/03
15:33:20
5.0 / 5
648
تگهای خبر: آب , بارندگی , پوشش گیاهی , جنگل
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۴
خرید و فروش حیوان خانگی خرید و فروش حیوان خانگی
petfind.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خرید و فروش حیوان خانگی محفوظ است

خرید و فروش حیوان خانگی

انواع حیوانات خانگی و لوازم و خوراک