چگونه باران های سیل آسا را هدر ندهیم؟

چگونه باران های سیل آسا را هدر ندهیم؟ خرید و فروش حیوان خانگی: ایران درحالی چهارمین كشور سیل خیز دنیا است كه از طرفی جزو مناطق خشك و كم بارش در زمین نیز بشمار می رود. بسیاری بر تبدیل تهدید سیل به فرصتی برای مقابله با خشكسالی های كشور تاكید می كنند اما به جز سدسازی كه این روزها حواشی محیط زیستی زیادی دارد چه راهكارهای دیگری برای جمع آوری بارش های سیل آسا وجود دارد؟



به گزارش خرید و فروش حیوان خانگی به نقل از ایسنا، از ابتدای امسال تابحال چندین سیل شدید مناطق مختلف كشور را تحت تاثیر قرار داده است. سازمان جنگل ها در مهرماه امسال اعلام نمود كه ۱۲ میلیون نفر از جمعیت كشور امسال تحت تاثیر سیل بودند همین طور برمبنای آمار این سازمان ایران چهارمین كشور سیل خیز دنیاست و حدود ۲۶ درصد از پهنه كشور به سبب نوسانات اقلیمی و دست اندازی های انسان به طبیعت در معرض سیل های شدید و طغیانی قرار دارد.

در این بین عملیات آبخیزداری و آبخوان داری بعنوان راهكاری معرفی می شود كه می تواند تهدید سیل را به فرصتی برای مقابله با كم آبی و خشكسالی تبدیل كند. آبخیزداری مجموعه اقداماتی است كه برمبنای اصول مدیریت پایدار حوضه آبخیز بمنظور حفاظت از منابع آب و خاك اجرایی می شود و آبخوان داری نیز با مهار و نفوذ سیلاب روی عرصه های آبخوان سبب احیای منابع آب و خاك می شود. هم اكنون در كشور ایران ۱۲۵ میلیون هكتار حوضه آبخیز داریم كه تنها در ۱۲ میلیون هكتار از آن عملیات آبخیزداری بطور كامل اجرایی شده است. مسئولان سازمان جنگل ها می گویند كه تاثیر عملیات آبخیزداری بر كنترل سیل در حوضه های آبخیز اجرا شده كاملا مشهود است اما اقدامات انجام شده كافی نیست.

ابوالقاسم حسین پور - مدیركل دفتر كنترل سیلاب و آبخوان داری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری- در گفت و گو با ایسنا ضمن اشاره به اینكه در بیشتر از ۱۰ هزار نقطه از كشور كارهای آبخیزداری اجرایی شده است، می گوید: در مناطق جنوبی شرایط محیطی برای انجام كارهای آبخیزداری بیشتر از سایر نقاط برقرار است چونكه در برخی از مناطق سردسیر كشور سرمای هوا و بارش برف و باران سبب ایجاد وقفه در اجرای پروژه های آبخیزداری شده است.

وی در ادامه اظهار می كند: در استان های مختلفی همچون هرمزگان، فارس، كرمان و سیستان و بلوچستان بعضی از پروژه های آبخیزداری و آبخوان داری به پایان رسیده است كه اساسا نقش موثری در كاهش حجم سیلاب در این مناطق و نفوذ آنها به زمین داشته اند. هم اكنون ما منتظر هستیم كه شرایط محیطی در مناطق سیل زده مساعد شود تا این پروژه های آبخیزداری و آبخوان داری را مورد بررسی قرار دهیم و اعداد و ارقام كارایی و اثربخشی آنها را اعلام نماییم.

مدیركل دفتر كنترل سیلاب و آبخوان داری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری درباره كارایی پروژه های آبخیزداری و آبخوان داری در سیل های فروردین ماه كشور توضیح می دهد: ارزیابی ها نشان میدهد كه پروژه های پخش سیلاب توانستند ضریب روان آب و سیلاب را از ۱۰ به دو كاهش دهند. این یعنی تا ۸۰ درصد سیلاب و خسارات آنرا كاهش دادند و بطور مشخص در سیلاب فروردین استان لرستان پروژه های پخش سیلاب ضریب سیل را از ۱۰.۱۴ به ۲.۶۷ كاهش دادند.

به گفته حسین پور ارزیابی ایستگاه ها در حوضه های آبخیز پایلوت كه در یكی از آنها عملیات آبخیزداری انجام شده و در حوضه دیگری - بعنوان حوضه شاهد - كه هیچ اقدامی در آن صورت نگرفته است نشان میدهد كه كارهای آبخیزداری و آبخوان داری در ۳۳ درصد مواقع مانع از شكل گیری سیلاب می شود و در ۶۷ درصد مواقع نیز تمامی شاخصهای مربوط به سیل را با اثر مثبت می كاهد. بطور مثال «دبی» اوج سیل را تا ۷ برابر و حجم سیلاب را بطور متوسط تا ۵۰ درصد می كاهد همین طور زمان تمركز سیلاب نیز با اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوان داری تا ۱۸ دقیقه افزایش پیدا كرده است.

وی با اشاره به اینكه در سیل فروردین لرستان دو میلیون مترمكعب سیلاب در بالادست شهر «چگنی» توسط كارهای آبخیزداری و آبخوان داری مهار گشت، می گوید: اگر این حجم آب مهار شده به سیلاب افزوده می شد خسارات به شدت افزایش پیدا می كرد.

حسین پور با اشاره به اینكه تابحال تنها در ۱۲ میلیون هكتار از حوضه های آبخیز كشور عملیات آبخیزداری و آبخوان داری انجام شده است، اظهار می كند: اجرای این عملیات طی سال های گذشته به سبب كمبود اعتبارات پیشرفت چندانی نمی كرد. هم اكنون باید بپذیریم كه تغییرات اقلیمی وقوع بارش های شدید در آینده را تشدید می كند و بنا بر این باید برای پیش گیری از تشدید خسارات سیل به فكر چاره باشیم.

مدیركل دفتر كنترل سیلاب و آبخوان داری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری در ادامه تصریح می كند: پس از سیل های فروردین ماه امسال هشت طرح جدید برای كنترل سیلاب تدوین شد كه یكی از آنها اجرای طرح های آبخوان داری و پخش سیلاب در عرصه آبخوان های كشور است. بر این اساس در ۱۱ میلیون هكتار از حوضه های آبخیز مشرف به دشت های ممنوعه و بحرانی كه جزو مناطق سیل خیز نیز هستند برنامه پخش سیلاب پیش بینی و تدوین و به مراجع تصمیم گیر كشور ارائه شده است تا منابع لازم برای این طرح اختصاص پیدا كند.

حسین پور در ادامه می گوید: هم اكنون بیشتر از ۴۵۰ شهر كشور و ۸۶۰۰ روستا و آبادی در معرض تهدید سیل هستند. بدین جهت طرح آبخیزداری و كاهش مخاطرات سیل برای كانون های جمعیتی شهری و روستایی كشور تدوین و به سازمان مدیریت بحران تحویل داده شده است.

وی درانتها با اشاره به اینكه خوشبختانه كارهای آبخیزداری و آبخوان داری از طرف خیران بعنوان یك امر نیك جزو امور خیریه شمرده می شود، اظهار نمود: ورود خیران به این مساله نشان از اثربخشی كارهای آبخیزداری و آبخوان داری برای مردم دارد. در شرایطی كه كشور با محدودیت هایی روبه رو است خیران می توانند در حوزه آب و آبخیزداری بعنوان یك امر خیریه مشاركت كنند.





منبع:

1398/10/28
14:39:03
5.0 / 5
4686
تگهای خبر: آب , اقلیم , بارش , ثبت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴
خرید و فروش حیوان خانگی خرید و فروش حیوان خانگی
petfind.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خرید و فروش حیوان خانگی محفوظ است

خرید و فروش حیوان خانگی

انواع حیوانات خانگی و لوازم و خوراک