انتقال بزرگترین سایت پسماند خاورمیانه از پایتخت در كش و قوس اختلافات
به گزارش خرید و فروش حیوان خانگی بیشتر از ۵۰ سال است كه همسایه تهران بوده؛ روزی دورتر از تهران و محدوده های مسكونی و امروز با توسعه شهر و افزایش تولید زباله به همسایه بدبوی تهران تبدیل شده؛ بزرگترین سایت پسماند خاورمیانه كه امروز در كش و قوس اختلاف شهرداری تهران و اداره كل محیط زیست و استانداری تهران، انتقال آنرا در هاله ای از ابهام فرو برده است.
به گزارش خرید و فروش حیوان خانگی به نقل از ایسنا، مجتمع پردازش پسماند آرادکوه؛ مجموعه ای که بیشتر از ۵۰ سال است در بخش کهریزک شهرستان ری به گورستان بدبوی زباله های شهر تهران تبدیل گشته است. هرچند که شهرداری تهران برای کاهش مخاطرات زیست محیطی این مجموعه، ظرف سال های گذشته اقدامات بسیاری را همچون خشک کردن دریاچه شیرابه انجام داده؛ اما محیط زیست و شهرداری معتقدند بدون شک این همسایه باید نقل مکان کند و دیگر تاب و تحمل حضور آن در کنار اولین فرودگاه کشور و به صورت کلی پایتخت وجود ندارد.
از سوی دیگر با وجود اینکه مجتمع آرادکوه علاوه بر تمام آثار مخربی که بر محیط زیست می گذارد، از تولید شیرابه تا آلودگی خاک و هوا، بعنوان یکی از کانون های اصلی بوی نامطبوع مسیر فرودگاه امام خمینی(ره) و شهر تهران هم مطرح است، اما انتقال مجموعه ای که روزانه ۷۰۰۰ تا ۷۵۰۰ تن پسماندهای شهری پایتخت به آن منتقل می شود هم کار پیچیده ای است و همین مساله سبب شده بود تا شهرداری تهران با این انتقال مخالف باشد.
در همین راستا زهرا صدراعظم نوری، رئیس کمیسیون سلامت شورای اسلامی شهر تهران در گفتگو با ایسنا، در تشریح مناقشه میان مدیریت شهری و سازمان حفاظت محیط زیست درباره انتقال مرکز تفکیک و دفن پسماند آرادکوه با تاکید بر اینکه بحث انتقال مجتمع آرادکوه در هیچ کجا قطعی نشده است، می افزاید: درحقیقت مبحث انتقال مجتمع آرادکوه حرف درستی نیست. اگر قرار بر این انتقال باشد باید علل کافی داشته باشد و بر مبنای مطالعات و داده های دقیق چنین تصمیمی اتخاذ شود.
وی ادامه می دهد: اساسا مرکز تفکیک و دفن پسماند آرادکوه ظرفیتی دارد که باید این ظرفیت مورد توجه قرار گیرد، اما مادامی که آرادکوه ظرفیت داشته باشد مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت؛ البته در این راه باید ملاحظات محیط زیستی این مجموعه رعایت شود و تلاش شود با اتخاذ تمهیدات لازم شاهد کمترین صدمه به محیط زیست باشیم. به هر ترتیب دلایلی که برای انتقال آرادکوه مطرح می کنند علل درستی نیست و اساساً این حرف درست نیست و قطعی هم نشده است؛ گاهی علت بوی نامطبوع مسیر فرودگاه امام خمینی (ره)، وجود مجتمع آرادکوه عنوان می شود که درست نیست؛ در حقیقت عوامل گوناگونی حدود ۲۰ علت برای این بوی نامطبوع مورد بررسی قرار گرفته که مجتمع آرادکوه دوازدهمین علت آن است، بنابراین این سخن هم سخن درستی نیست.
پیش از این کیومرث کلانتری، مدیرکل سابق محیط زیست استان تهران درباره انتقال این مجتمع اظهار داشته بود: سازمان حفاظت محیط زیست با تمام توان کارشناسی در خدمت شهرداری تهران خواهد بود تا اقدامات لازم نسبت به مکان هایی که شهرداری برای انتقال مجتمع آرادکوه در نظر گرفته است را بررسی کند. شهرداری بر مبنای قانون باید مکان یابی لازم در این حوزه انجام دهد و محل مناسبی را بعنوان گزینه خود به سازمان محیط زیست معرفی نماید و سازمان محیط زیست با تمام توان در جهت رفع مشکل کمک خواهد نمود.
پاییز سال قبل هم مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران – سعید محمودی- بر لزوم انتقال مجتمع آرادکوه تاکید کرده و اظهار داشته بود: این سایت یکی از بزرگترین سایت های پسماند خاورمیانه است و زباله های زیادی روزانه به این مکان انتقال داده می شود. همینطور سرانه تولیدی زباله ما در کشور بیشتر از میانگین جهانی است، اما با عنایت به مشکلاتی که سایت آراد کوه دارد، جابجایی آن یک اصل اساسی و حتمی است. حتی اگر این سایت دفع پسماند بوی بدی هم متصاعد نمی کرد باز می بایست جابجا می شد؛ چون که نمی توان سال های سال پسماندهای یک کلانشهر را به یک نقطه منتقل کرد. علاوه بر انتقال لازم است که شیوه دفع پسماند هم اصلاح گردد و ما پیگیر این مورد هستیم و منتظریم که شهرداری جایگزین این سایت را برای ارزیابی های زیست محیطی به ما معرفی نماید.
چندی بعد رئیس سازمان حفاظت محیط زیست – عیسی کلانتری- هم با اشاره به اینکه یکی از منشاهای بوی نامطبوع تهران آرادکوه است، تصریح می کند: سازمان حفاظت محیط زیست پیشنهاد انتقال آرادکوه به نقطه دیگری را داده است؛ اما شهرداری می گوید هزینه این انتقال یک میلیارد دلار است که چنین پولی در دسترس نیست.
به گزارش خرید و فروش حیوان خانگی به نقل از ایسنا، لزوم انتقال این مجتمع از جانب مسئولین ادامه داشت، به طوریکه صدرالدین علیپور-مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران در واکنش به اظهارات حسین توکلی کجانی - معاون استاندار و فرماندار ویژه شهرری - در خصوص لزوم انتقال مجتمع آرادکوه به علت مشکلاتی که برای شهرری ایجاد می کند، هزینه انتقال مجتمع آرادکوه را ۳۰ هزار میلیارد تومان برابر با بودجه یک سال شهرداری تهران خوانده ومیگوید: این موضوعات تخصصی است و اظهارنظر درباره آنها احتیاج به مطالعات و اطلاعات کارشناسی و تخصصی دارد. مجتمع آرادکوه متعلق به شهرداری تهران نیست؛ بلکه برای شهری است با جمعیت بیشتر از ۱۰ میلیون نفر و ۶۰ سال پیش، مسؤلان وقت حدود دو سال زمان برای انتخاب مکان فعلی صرف کردند و دلیل انتخاب آرادکوه هم این بود که در راه جریان باد به سمت شهر قرار نداشت و هیچ مجموعه مسکونی یا فرودگاهی در اطراف آن نبود و خاک آن نفوذناپذیر بود.
علیپور تاکید می کند: با این که از نظر سازمان مدیریت پسماند این ایده علمی نیست و تبعات بسیاری به دنبال دارد. در صورت اصرار همکاران، ما با انتقال آرادکوه هیچ مشکلی نداریم و برای این امر مانعی ایجاد نمی کنیم؛ اما این کار تخصصی است و همکاران محیط زیست باید چندین سال مطالعه و مکان مناسب را انتخاب کنند و هزینه حداقل ۲۰ تا ۳۰ هزار میلیارد تومانی این جا به جایی هم تامین گردد، بعد از آن می توان از انتقال آرادکوه صحبت کرد.
به گزارش خرید و فروش حیوان خانگی به نقل از ایسنا، در گذشته با وجود اینکه فرماندار شهرستان ری و معاون عمرانی استاندار تهران بر ضرورت انتقال این مجموعه تاکید داشتند، اما به علت هزینه های مالی و برخی مشکلات دیگر اجرای زودهنگام آنرا بعید پیشبینی می کردند تا جایی که محمد تقی زاده- معاونعمرانی استانداری تهران با اشاره به حجم گسترده تولید زباله شهر تهران و شاخصهای زیاد برای مکان یابی محل جدید مجموعه آرادکوه، انتقال آنرا تا آخر دولت فعلی بعید دانسته و می افزاید: یکی از دستورات جلسات کارگروه پسماند استان تهران که با حضور استاندار تهران مورد بررسی قرار گرفت همین مبحث انتقال مجموعه آرادکوه بود که مقرر شد شهرداری تهران مکلف شود برای بحث انتقال آرادکوه مطالعه ای را انجام دهد.
وی ادامه می دهد: شهرداری تهران باید این مطالعه را انجام دهد و مکان یابی برای محل جدید را در دستور کار قرار دهد که در این راستا مشاور خارجی گرفته شده و در فاز اول این مطالعه انجام شده که باید فاز دوم آن هم تا آخر سال یعنی فرصتی که به شهرداری داده شده به پایان برسد و نتیجه مطالعات به کارگروه پسماند استان تهران عرضه شود.
تقی زاده تاکید می کند: به نظر نمی رسد با عنایت به حجم گسترده زباله شهر تهران و انبوه شاخص هایی که برای مکان یابی محل جدید باید در نظر گرفته شود تا آخر دولت بحث انتقال این مجموعه صورت گیرد. این کار پروژه عظیمی است و باید حجم زباله تهران و شاخصهای زیادی برای این کار در نظر گرفته شود.
بنابراین گزارش، اما این روزها مسئولین حکومتی در استانداری تهران خیلی جدی تر از گذشته از انتقال این مجموعه صحبت می کنند به شکلی که انوشیروان محسنی بندپی استاتدار تهران در بهره برداری از پروژه های هفته دولت شهرستان ری با تاکید بر ضرورت انتقال این مجموعه، می گوید: این مرکز بنا به نظر ستاد مدیریت جامع پسماند استان تهران و محیط زیست کل کشور باید به محل دیگری منتقل شود. وجود آراد کوه با این حجم گسترده دفن و بازیافت زباله تهران در کنار مناطق شهری و مسکونی به لحاظ علمی درست نیست و باید با یک برنامه میان مدت به محل دیگری در داخل استان و یا محل دورتری جابجا شود.
وی می افزاید: استانداری تهران با سایر دستگاه ها در حال جانمایی محل جدیدی برای آردکوه است تا در آن مکان دفن و بازیافت زباله با روش های نوین و جدید صورت بگیرد.
محمد تقی زاده - معاون استاندار تهران - هم در گفتگو با ایسنا، با تاکید بر اینکه عمده منشا بوی نامطبوع در تهران مرکز آراد کوه است، اظهار می کند: در صورت عدم انتقال این مرکز از جانب شهرداری، اداره کل محیط زیست استان تهران از لحاظ قانونی حق شکایت از شهرداری به مراجع قضایی را دارد.
به گزارش خرید و فروش حیوان خانگی به نقل از ایسنا، هرچند اظهارات مسؤلان استانداری تهران و اداره کل محیط زیست برای انتقال این مجموعه جدی تر شده، اما همچنان شهرداری و شورای شهر تهران برای این انتقال تمایلی نشان نمی دهند و این مورد همچنان در ابهام باقی مانده است.
منبع: petfind.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب